SmartKitchen: En velfungerende nettbutikk

I forbindelse med eksamen i digital markedsføring og varehandelsledelse har vi fått i oppgave av vår foreleser Karl Philip Lund å opprette en nettbutikk. Dette blogginnlegget er en kortversjon av refleksjonsnotatet skrevet i forbindelse med eksamen. I dette innlegget vil du få et innblikk på hvordan vi opprettet nettbutikken vår, markedsføringen, hvilke utfordringer vi møtte på og hva jeg lærte av hele prosessen.

Å danne en nettbutikk/bedrift krever planlegging, engasjement og god markedsføring. Gjennom dette prosjektet har gruppen min som består av Hermann Kjennset, Simen Langseth og Marius Johnsen dannet en nettbutikk under navnet “SmartKitchen”, der vi selger nyttig kjøkkenutstyr med smarte løsninger. Vi har fokusert på å lage en brukervennlig, billig og sikker netthandel som appellerer til forbrukerne og dermed kan gjøre bedriften til en suksess. Link til nettsiden vil du finne nederst i innlegget.

Opprettelsen

Først og fremst krever opprettelsen av en nettbutikk en forretningsidè som beskriver hva som skal selges, til hvem, og gjennom hvilken plattform. Gjennom research kom vi frem til at det kunne være gunstig å selge kjøkkenutstyr gjennom en nettbutikk.Vi søkte på topp ti produkter som kunne selges slik vi ønsket, og på denne listen var flere av produktene smarte kjøkkenutstyr produkter. Produktene treffer en stor målgruppe som inkluderer alt fra barn til eldre, på grunn av de anvennlige løsningene. Ut fra dette konkluderte vi med at disse produktene relevant etterspørsel og det dermed kunne lønne seg å satse på en nettbutikk som blant annet tilbyr disse produktene.

Shopify

Shopify er en brukervennlig side som lar deg opprette nettside gjennom deres plattform. De tilbyr forskjellige temaer, handlinger og andre applikasjoner som gjør det enkelt å danne en attraktiv, velfungerende og appellerende nettbutikk, fremfor å kode på egenhånd.

Opprettelsen av nettbutikken var effektiv og problemfritt. Vi hadde ulike roller i opprettelsen av nettsiden, der jeg stod for design, utforming av produkter, tekst og bilder. Imidlertid hadde de to andre hadde sine oppgaver. Vi valgte roller vi selv hadde lyst til å gjøre, og vi kom godt overens, samt der vi hadde erfaring fra før. Dette fungerte veldig bra, det ga oversikt over de enkeltes oppgaver og sikret fremdrift.

OKR

For å sikre fremdrift i forretningen vår, satt vi opp en enkel styringsmetode kalt OKR. OKR handler om å sette konkrete mål i tillegg til å fastsette hvordan man skal komme dit, etterfulgt av egenevaluering av hvor langt man er på vei til å fullføre målet. Først satt vi objective, hovedmålet, til å være å opprette en vellykket nettbutikk som oppfyller minst syv av ti punkter på listen til Karl Phillip over en god nettside. Dette målet virket åpent, slik at det finnes ulike måter å lykkes. Likevel legger hovedmålet til rette for retningslinjer til hvordan man skal lykkes, med tanke på de ulike punktene som skal oppfylles. Ved å gjennomføre de ulike punktene, uavhengig av hvilke, kan man til en viss grad vite om man grunnlaget for en vellykket forretning. Key results, er ulike måter eller delmål som skal bidra til å oppnå hovedmålet. Det mest utfordrende og diffuse key results-målet vi satt opp var å bli nevnt på Markedsføringspodden. Dette virket utfordrende og kunne bli en sjelden mulighet for gruppen, ikke bare for å markedsføre nettbutikken vår, men også oss selv til fremtidige jobbmuligheter. Vi kontaktet Eivind Bodding og Even Ødegård og spurte dem om de ønsket å nevne oss under en bonus episode av podcasten. Etter videre samtale ble våre ideer slått sammen, og det endte med at vi ble invitert på å delta i en hel tilleggs episode hos Markedsføringspodden. Dette var en vinn-vinn situasjon for begge parter, ettersom Markedsføringspodden også hadde et mål om å ha tilleggs episoder.

Markedsføringen

Hvordan man markedsfører en forretning er avgjørende for dens suksess, og dette var gruppen bevisst på fra første stund. Ved å ta utgangspunkt i OKR-målene synes vi det var viktig å få forbrukere bevisste og nysgjerrige på hva vi tilbyr før nettsiden er lansert, har stor effekt. Derfor opprettet vi en e-postliste som forbrukere kunne registrere seg på før man fikk tilgang til den egentlige nettsiden. Vi lovte ut 15% rabatt på første handel dersom man registrerte seg, og med dette kunne vi se for oss at det var mer sannsynlig at disse registrerte kundene ville besøke nettsiden igjen for å handle etter den var blitt lansert. Denne e-post listen vil også siden bli brukt til å sende ut blant annet nyhetsbrev og tilbud i fremtiden for å opprettholde nettsidens relevans hos kunden.

Hva jeg har lært

Denne eksamen vært lærerik og inneholdt mye relevant som jeg vil ta med meg videre. Jeg har lært å sette opp en nettbutikk fra bunnen av, og samarbeide i lag for å oppnå best mulig resultat. På teamet mitt hadde man spillerom til å bruke de ferdighetene hadde fra før, og gjennom godt samarbeid og kommunikasjon, til og med forbedre seg på mange områder. Under denne eksamen fikk jeg utnyttet at jeg liker å drive med design, og det var konstruktivt og få tilbakemeldinger fra gruppen på hva som var bra og det man bør endre på. Innen markedsføring har jeg lært å sette opp epost markedsføring for å hente e-poster fra potensielle kunder ved bruk av MailChimp som er et godt verktøy for dette. Videre har jeg også lært å gå ut av komfortsonen ved å være med på en podcast for å snakke om det vi har gjort under eksamen.

Link til SmartKitchen: https://smart-kjokken.myshopify.com/

Gi meg gjerne en kommentar på hva du synes, og handle så mye du vil!

Share this Post

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.