Viral vekst, nettverkseffekter og increasing return

Viral vekst
Viral vekst er noe som kan minne oss om et virus, det er noe som sprer seg raskt og til mange. Et eksempel kan være at du har laget en film selv at du gjør noe morsomt, denne filmen sender du enkelt til noen venner, da vil det bare være de bestemte du har valgt ut som får se denne videoen. Men hvis en poster videoen på Facebook eller Instagram som er blant de store sosiale mediene, vil det kunne spre seg raskt og nå ut til mange på veldig kort tid. For hvis en som ser videoen og tenker at den er morsom kan han enkelt trykke del så få alle vennene hans igjen se videoen, og slik går det videre. Dette er det vi kaller viral vekst.

Nettverkseffekter
Enkelt og greit handler nettverkseffekter om at desto flere medlemmer du har i et nettverk jo større verdi har det. Du kan tenke deg at du skal kjøpe nye sko, i dag vil man gjøre mer research en hva en kunne før. Nå kan vi gå på nette og finne informasjon, omtaler og erfaringer om skoene en eventuelt er ute etter. Det er en nettverkseffekt og kan skape verdi for deg.

Bilde: https://ndla.no/en/node/181904

Increasing return
Increasing returns er kun for de som leverer tjenestene sine digitalt, og handler om at avkastningen vil øke når den digitale tjenesten vokser i størrelse. Når en de som produserer en fysisk vare eller tjeneste vil det kost når det økes i antall produkter, brukere. Gjennomsnitt kostnadene vil øke om de øker produksjonen over deres kapasitetsgrense. Ved å bruke et eksempel som Facebook, vil kostnaden å ha en ekstra bruker hos de tilnæreme lik null. hvis man da ser bort ifra kostnadene som kommer med å drive plattformene og utføre service på systemene. Increasing returns vil vokse når det utvides i nettverkene og i digitale tjenester fordi det gir økende utbytte for tjenesteleverandøren.


Kilder:
https://en.wikipedia.org/wiki/Metcalfe’s_law
https://www.freemindstudio.it/limportanza-del-network-grafi-e-connessioni/

Share this Post

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.