Social Credit System i Kina 2020

Den kinesiske regjeringen har som mål å få alle 1,35 milliarder av sine borgere i et social credit system innen 2020 basert på deres sosiale kreditt. Kinersiske borgere skal bli overvåket med hva de gjør, kjøper, til og med hvem man er venner med. Dettet skal gjøres ved å gi innbyggeren en score som skal klassifisere om en er en god eller dårlig innbygger i et såkalt «sosial kreditt system».

https://www.wired.co.uk/article/chinese-government-social-credit-score-privacy-invasion

Kinas sosiale kreditt system ble lansert i 2014 og skal være landsdekkende innen 2020. I tillegg til sporing og vurdering av enkeltpersoner, gjelder det også bedrifter og offentlige tjenestemenn. Når det er fullført, vil hver kinesisk statsborger ha en søkbar fil med samlede data fra offentlige og private kilder som sporer sin sosiale kreditt. Systemet er fortsatt under utvikling, og myndighetene prøver å sentralisere lokale databaser.

Lav «score» kan føre til problemer?
Det kan få store konsekvenser for de innbyggerne i Kina som har en lav score i dette systemet. En kan få reiseforbud på både fly og tog eller hvis man har en lavere score vil man bare kunne reise med trege lokale tog som stopper på alle stasjoner. Lav score kan gi dårligere jobbmuligheter som gjør det veldig vanskelig for en å kunne tjene penger til seg selv og familien. Det vil være en svarteliste for innbyggere som har dårlig score eller gjort noe som ikke er bra for samfunnet, disse personene vil alltid bli sjekket opp i registeret for eksempel når de skal søke jobbe eller reise med fly.

God «score» kan gi fordeler?
For de borgerne som har en god score i systemet vil få goder. De godene kan være at en får tilgang på å låne større lån i bankene, reise utenlands og reise med bedre komfort og bedre jobber.

https://www.wired.co.uk/article/chinese-government-social-credit-score-privacy-invasion

Innsamling av data
Den kinesiske regjeringen tar sikte på å vurdere hver persons troverdighet og samsvar. Data stammer både fra folks egne kontoer, i tillegg til deres nettverks aktiviteter. Daten som blir samlet inn er blant annet plassering, venner, helseopplysninger, forsikring, private meldinger, finansiell stilling, spill varighet, om en leser aviser og dating atferd.

Hvor vil dette ende?
Jeg tenker at dette kommer til å ende dårlig, hvorfor? Du kan tenke deg at du hele tiden må passe på og være redd, for at du skal gjøre noe galt for å ikke bli straffet av dette systemet, med å ha noen tall over hode som skal dømme om du er et bra eller dårlig menneske. At dette systemet skal overvåke enhver person 24/7, hva man handler, leser, gjør, hvem man er med. Er dette greit?


Kilder:
https://nordic.businessinsider.com/china-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4?r=US&IR=T
https://www.wired.co.uk/article/chinese-government-social-credit-score-privacy-invasion%EF%BB%BF
https://www.aftenposten.no/verden/i/el57g/Spiller-de-videospill_-trekkes-de-i-poeng-Kina-skal-bruke-Big-data-til-a-overvake-alle-innbyggernes-bevegelser

Share this Post

1 Comment

  1. Interresante temaer du har tatt for deg så langt! Gøy å se at du har noen spørsmål til oss lesere på slutten som vi kan reflektere over.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*
*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.